Welke thee is lekker bij stroopwafels?

 

Yunnan Huang Ya (gele thee)

14 gram per liter, gezet op 70 graden, trektijd 3 minuten

De smaak van de thee blijft goed overeind maar past niet goed; te grassig, te vegetaal bij dit zoete hapje.

Long Jing Dragonwell

14 gram per liter, gezet op 80 graden, trektijd 2 minuten

Dit is wel een leuke combinatie. Het notige van de thee past goed bij de zoetheid en romigheid van de wafel en geeft ook een beetje tegenwicht en meer diepte. Het zoete van de wafel zwakt iets af en dat is wel prettig.

Kokeicha (tot naaldjes geperste sencha met rijstmeel)

12 gram per liter, gezet op 80 graden, trektijd 2 minuten

Dit is een misselijkmakende combinatie. Alsof je vis met rijst eet en dan een slok cola neemt.

Milky Oolong

12 gram per liter, gezet op 95 graden, trektijd 2 minuten

Er is een bepaalde mate van harmonie door het romige en licht zoete van de thee. Maar het geheel wordt een beetje weeïg en wel heel ééndimensionaal. Een beetje het gevoel van een wolk te zoete parfum.

Tie Guan Yin, Ali Shan, 2011

12 gram per liter, gezet op 95 graden, trektijd 2 minuten, later 3 minuten

Dit is een frisse, meer kruidige Oolong en die harmonieert goed en vult mooi aan. Bij een trektijd van 2 minuten is het smaakvolume nog iets te laag. Bij een trektijd van 3 minuten is de smaak krachtiger waardoor een goede balans ontstaat. Ook het effect van ‘palet reiniger’ is aanwezig.

Uda Watte, Ceylon (een zakje van Dilmah…)

Zakje van 2 gram op 200 ml. gekookt water, trektijd 1 minuut inclusief een paar keer hengelen met het zakje

De astringentie is toch wel fijn bij een stroopwafel. Het geeft tegenwicht en een wat stoerdere smaakbeleving. De smaak van leer, citrus en tabak botst lekker tegen het zoete op, waardoor dat iets meer op de achtergrond komt.

Pu  Erh Fu Zi Zhuan, 1987

1 blokje van 5 gram op een halve liter, gezet op 95 graden, trektijd 5 minuten

Deze Pu Erh heeft een intens diepe smaak van aarde, vochtige bladeren, hout en tabak maar blijft heel zacht. Weinig astringentie dus. Op een wat gekke manier, is het een interessante combinatie. Er is harmonie vanwege die zachtheid. Het smaakvolume van de thee en de stroopwafel is beide hoog, dus dat gaat  goed samen. Ook hier verdwijnt de zoetheid weer een beetje en geeft het geheel een rijke smaakbeleving.